Mijn TCOI

Begin een goed gesprek!

Samen beslissen

Vraag jij naar de verwachtingen van je patiënt?
Vraag jij wat je patiënt belangrijk vindt in het dagelijks leven?
Weet jij wat iemand wil blijven doen tijdens de behandeling?
Weet jij hoe iemand zijn of haar toekomst ziet?

Essentiele vragen om de juiste zorg te verlenen, te beoordelen of zorg bij de patiënt past. Zorg die we sámen bekijken, waar we Samen over Beslissen.

Uit onderzoek in 2020 is gebleken dat de helft van de besluiten nog niet samen wordt genomen. Iets wat niet meer van deze tijd is waarbij de patiënt mondiger geworden is en Internet veel informatie kan verschaffen. Daarom is in juli 2021 het project Samen Beslissen landelijk van start gegaan, bedoeld om de patiëntenzorg te verbeteren.

Wat is Samen Beslissen?
Patiënt en zorgverlener gaan op zoek naar de behandeloptie die het beste bij de patiënt past. Dit hangt af van wat iemand belangrijk vindt. Samen Beslissen gebeurt in één of meer gesprekken. Daarin bespreken zorggebruiker en zorgverlener samen alle mogelijkheden en wat deze betekenen voor iemands leven. Om te kunnen beslissen over hun zorg, is voorlichting belangrijk voor patiënten, ze moeten goed geïnformeerd zijn.

Waarom Samen Beslissen?
Wij cardiologen van CARDION staan voor de beste cardiologische zorg, voor een holistische benadering, een menselijke maat. Hierdoor wordt geprobeerd voor iedereen de best passende oplossing te vinden, om zorg aan te bieden op de juiste plek. Om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden is naast kennis ontwikkelen, kennis delen erg belangrijk.

Door dit project Samen Beslissen uit te rollen delen we de kennis met de patiënt. Patiënten worden beter geïnformeerd, voelen zich meer betrokken en houden de regie in eigen handen. De juiste zorg op de juiste plek neerzetten kan de zorgkosten besparen of onnodige ingrepen voorkomen. Daarbij zijn patiënten zijn meer tevreden.

De patiënt en wij hebben hetzelfde doel voor ogen, willen de best passende behandeling of ondersteuning. Ook als dat bijvoorbeeld betekent dat doorbehandelen niet de beste keuze is. Durf keuzes te maken samen met de patiënt, om diens kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te maken. Luister en leer van de patiënt. Het is tenslotte hun gezondheid én leven waar het om draait waarin wij een ondersteunende rol spelen

Kortom: we doen het Samen!

Kijk ook op: https://begineengoedgesprek.nl/

Zijn we al Samen aan het Beslissen?
Jazeker, we hebben de consultkaarten ICD en Aortaklepstenose op proef in gebruik genomen.